Geplaatst op

Past mijn fiets op deze indoor fietstrainer?

Past mijn fiets op deze indoor fietstrainer?

Past mijn fiets op deze indoor fietstrainer? Dat hangt af van twee factoren.

  • Wat is de maat van mijn wiel-as?
  • Welk type cassette heb je?

Over de types cassettes en hoeveel versnellingen schreef ik eerder al een blog. Nu gaan we de wielassen onder de loep nemen.

Tot een paar jaar geleden zaten de wielen in alle sportfietsen, race -en mountainbike, vast met een quick-release ofwel snelspanners. 

In de voorvork is de snelspanner 100mm breed en in de achtervork 130mm of 135mm. De as van het wiel zelf is ongeveer 9mm in diameter. De as is hol en de snelspanner loopt er doorheen. Met een handeltje trek je de snelspanner aan en zit het wiel of de indoor trainer vast. Met de komst van schrijfremmen werden de assen iets breder, namelijk 135mm.

Iets minder snel, maar wel super solide is de steek-as ofwel thru-axle. De steek-as steek je door het frame en wiel en schroef je vast in het frame aan de andere kant. Er zijn dus geen zogenaamde U vormige “drop-outs” meer maar een gat.

De meest voorkomende maat steek-as is bij de voorvork 12x100mm en bij de achtervork 12x142mm. Er zijn ook fietsen die 15mm steekassen hebben. Dit is inmiddels minder gebruikelijk. Meet de dikte van de as om er achter te komen welk systeem je hebt.

Steekas

Boost naven zijn breder en inmiddels bij mountainbikes en gravelbikes gebruikelijk. Boost naven zijn geïntroduceerd om stijvere wielen te maken. De bredere naaf geeft meer stijfheid doordat de hoek van naaf naar velg groter is. Een boost voornaaf is 110x12mm en een boost achternaaf is 148x12mm.

Het nadeel van al deze verschillende systemen is dat je wielen niet meer uitwisselbaar zijn. 

De Thinkrider fietstrainers zijn standaard geschikt voor quick release 130 en 135mm. Optioneel is een adapter set beschikbaar voor 142x12mm steek-as.