
Dit keer heb ik een Thinkrider A1 power trainer met de Magene P325CS tweezijdige crank powermeter vergeleken. Eerder had ik al andere trainers van o.a. Tacx en Wahoo met crank vermogensmeters vergeleken. Wat mij opvalt is dat de afwijkingen aan de hoge kant zijn. Of het nu 4iii, Wahoo, Tacx, Thinkrider of Magene is, er is altijd wel een afwijking van meerdere procenten tussen de aangegeven vermogens, terwijl de fabrikanten tussen en 1,5% en 2,5% nauwkeurigheid claimen. Ik weet niet zo goed wat ik met deze resultaten moet. Er zijn maar twee conclusies mogelijk. Mijn meet protocol klopt niet of de nauwkeurigheid van de vermogensmeters is minder dan verwacht.
Verschillen in vermogens, is dat erg?
Het is vooral lastig verschillende vermogensmeters te vergelijken. Dus met je vrienden de FTP waarden doornemen, dan kan je er prima 5% tot 10% naast zitten. In de praktijk kwamen we hier ook al achter. Sinds Corona racen wij met een groepje vrienden op Zwift. Het viel ons al op de de verhoudingen online anders waren dan op de weg.
Individueel is het niet zo’n groot probleem. Trainen op vermogen is nog steeds effectief. Een trainingsprogramma gaat uit van je referentie waarde (FTP) en bouwt daar blokken omheen qua intensiteit. Als je meter 5% afwijkt zullen de trainingsblokken ook 5% afwijken en zit je dus uiteindelijk in de goede zones te trainen.
Het resultaat dubbel power recording
Het grafiekje staat hieronder gemaakt met Zwiftpower. Wil je zelf een dual power ecoring doen. Bekijk dan onze instructie video.

[…] de C categorie (2,5W/Kg tot 3,2W/kg) en groei langzaam door naar level B. Met Zwiftpower kan je ook twee vermogensmeters […]