Ik ben Hans-Peter Ligthart en ik ben de oprichter van Powerrider.nl. Ik ben fanatiek sporter en mijn vakgebied is digitalisering. Ik merkte bij mijn triathlon club de Dolfijn Amsterdam dat het starten met sporten in de digitale sportwereld zoals Zwift voor sommige wat lastig is. Ik wil deze drempel weg halen. Mijn doel is niet alleen Zwift fietstrainers te verkopen maar ook advies en hulp te bieden.
Zwift fietstrainer kopen
Ik wil een breed palet aan trainers aanbieden. De bekendste merken zijn natuurlijk Wahoo en Tacx. Helaas willen deze merken niet samenwerken met een kleine startende ondernemer. Dus ik ben op zoek gegaan naar alternatieven en daarbij uitgekomen bij het Chinese merk Thinkrider.
Ooit heb ik met een groepje vrienden een aantal Chinese frames gekocht. De zogenaamde Chinarello. Ik moet eerlijk zeggen dat ik bang was voor de kwaliteit. Vele jaren later en ritten met 100Kg+ fietser over de kasseien in Vlaanderen kan ik zeggen dat deze frames van prima kwaliteit waren. Mijn doel was om de Chinarello onder de fietstrainers te vinden.
Ik heb in 2020 twee demo modellen besteld en ben daar zelf flink mee gaan rijden op Zwift. Deze fietstrainer moesten uiteraard direct drive zijn en voorzien van wireless om te verbinden met de fietsapps. Ik heb de Thinkrider A1 en de Thinkrider X5 neo getest en goed bevonden en deze biedt ik nu aan in mijn webwinkel.
Weetjes voor de digitale fietser
- Smart trainer
Een smart trainer is een trainer die de weerstand aanpast. In de app heet dat “controllable”. Met andere woorden de app neemt de controle over de fietstrainer over. Als je “just ride” selecteert en je fietst virtueel een berg op of af dan zal de trainer zwaarder of lichter worden de “sim mode”. Je kan de mate waarin dit gebeurt aanpassen met “trainer difficulty”. Mijn ervaring is dat je deze instelling niet te hoog moet hebben staan. Op sommige plekken in Watopia kom je opeens op een klim van 10%. Rechtboven zie je dat in een mini schermpje. De kans dat je dit goed in schat en op tijd schakelt is klein. Je ziet aan de voet van de Keutenberg ook wel mensen omvallen omdat ze niet licht geschakeld hebben. Als je dit in de virtuele wereld overkomt sta je dus gewoon stil en krijg je de trainer niet meer rond. Bij een lage trainer difficulty zal de helling minder zwaar aanvoelen. Dit betekent niet dat je ook harden omhoog gaat. Zwift neemt altijd gewicht en vermogen als basis voor het bepalen van je snelheid.
Als je een workout gaat rijden bij Zwift dan kunnen smart trainers in de zogenaamde “erg mode” functioneren. Het trainingsprogramma geeft aan hoeveel vermogen je moet rijden in een blok. De intensiteit wordt bepaald aan de hand van je FTP. De trainer vraagt om een vast vermogen. Bij een lage cadans zal je dus meer kracht moeten zetten dan bij een hoge cadans.
- Direct Drive trainer
Een direct drive trainer is een trainer die je monteert op de plek van je achterwiel. Je ziet nog steeds de weerstand op wiel trainers. Dat voelt toch anders. Een voordeel van direct drive is dus een realistische fietsbeleving en je achterwiel komt niet hoger te staan. Je hebt dus geen blokje onder je voorwiel nodig. Let wel op met de combinatie cassette/ketting. Een versleten ketting werkt niet lekker met een nieuwe cassette en vice versa. Koop je een trainer met nieuwe cassette dan moet de staat van onderhoud van het materiaal op je fiets gelijkwaardig zijn.
Bij direct drive moet je frame op de trainer passen. De normale race/cross/gravel fietsen hebben of 135mm quickreleass of een steekas van 142x12mm. Mountainbike hebben tegenwoordig de zogenaamde boost naven. Die passen niet op de Thinkrider trainers.
Bij direct drive plaats je dus een cassette op de fietstrainer. SRAM en Shimano 8/9/10/11 speed zijn compatibel. Helaas werkt Campa met een andere freewheel systeem. Je kan dus geen Campa cassette monteren op de Thinkrider fietstrainers.
- Wireless verbindingen
Er zijn 2 gebruikelijke wireless protocollen: ANT+ en Bluetooth. De meeste trainers kunnen communiceren met ANT+ en Bluetooth. De meeste iPads of laptops alleen met Bluetooth. Bij hartslagmeters en horloges moet je opletten, soms ondersteunen die alleen ANT+. Je Zwift app op je laptop communiceert dus met de trainer op basis van Bluetooth. In de basis set-up is dat voldoende. Gebruik je veel verschillende bluetooth devices in huis dan kan het handig zijn een ANT+ ontvanger te kopen om storingen in de verbinding te voorkomen. Wil je ook andere devices koppelen zoals een hartslagmeter of cadans meter dan is ANT+ sowieso handig. Weet dat als je wedstrijden gaat rijden op Zwift registratie van hartslag verplicht is om in de uitslag te komen. In Zwift heb je het zogenaamde “pairing menu”. Daar selecteer je de koppelingen. Kan je ANT+ en Bluetooth ontvangen dan kan je kiezen welke gebruikt moet worden. Verder moet je natuurlijk een fatsoenlijke wifi verbinding hebben om online te zijn met Zwift vanaf je laptop.
Ons aanbod