Geplaatst op

De digitale fietsplatform economie

De digitale fietsplatform economie

Wat is een digital platform?

Een digital platform is de online dienst waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Het. platform faciliteert de transactie.

Welke e-sport fietsplatformen zijn er?

Zwift, Rouvy, Fulgaz, Bkool, Tacx en waarschijnlijk nog veel meer.

Ze bieden allemaal de mogelijkheid om je indoor fietstrainer te koppelen aan een app. De app maakt het mogelijk in een virtuele wereld te gaan fietsen. Sommige gebruiken echte video beelden andere een computer simulatie van een fictieve wereld. De meeste apps bieden verschillende routes, avatars, races en beloningen (b.v. betere fiets kopen met zweetdruppeltjes).

De e-sport platform economie

Ik werk al een tijdje in de zogenaamde platform economie. Een bekend platform is bijvoorbeeld AIRBNB. AIRBNB brengt het aanbod van kamer/woningen en mensen die ergens willen overnachten samen. AIRBNB faciliteert de transactie tussen aanbieder en klant.

  • Als ik ergens wil overnachten dan zou ik het handig vinden als er een plek is waar ik kan kiezen uit veel aanbod.
  • Als ik een kamer wil verhuren dan zou ik het handig vinden als er een plek is waar veel potentiële klanten mijn aanbod zien.

De essentie van de platform economie is dat vraag en aanbod elkaar versterken. Als aanbieder heb ik er niks aan als er geen of weinig klanten op het platform zijn. Als klant heb ik er niks aan als er weinig aanbod is. Dit is het netwerk effect. Het netwerk effect zorgt ervoor dat na een zeker tipping point het platform exponentieel groeit tot een vrijwel monopolie positie. “the winner takes it all” Je ziet dan ook dat start-ups in de platform economie sterkt gericht zijn op groei richting het tipping point.

Ik zie dit ook gebeuren bij fietsplatformen. Als is als fietser met/tegen vrienden online wil fietsen, dan moet ik op hetzelfde platform zitten. Als ik online wil trainen is het fijn als er routes, evenementen en work-outs zijn. Het platform dat de meeste mensen aan zich weet te verbinden zal de winnaar worden in de fietsplatform economie.

Zwift is goed op weg deze winnaar te worden. In mijn omgeving zit eigenlijk iedereen op Zwift. Ik ken niemand die een van de andere platformen gebruikt. Hoe dat zit in andere landen of andere doelgroepen dat weet ik niet. Ik ben benieuwd hoe dit zich de komende jaren gaat ontwikkelen.