Geplaatst op

Starten met Zwift

Zwift streamen Hoe doe je dat?

Zwiften heeft door de Corona pandemie een behoorlijke vlucht genomen. Zelf ben ik begonnen in maart 2020. Ooit kocht ik een indoortrainer. Zo’n Tacx met weerstand op het achterwiel. Die heeft 15 jaar in de kast gestaan, omdat ik binnenfietsen saai vond.

Met Zwift is dat anders. Zwift is een online fiets spel/trainingsprogramma. Je kan lekker rondfietsen en racen op je hometrainer in een virtuele wereld. Je kan samen met vrienden rijden in een meet-up of een wedstrijd. Er is een chat functie, maar wij gebruiken discord om met elkaar te kunnen communiceren. Je verdient punten in Zwift “de zweetdruppeltjes” die je kan besteden om een mooiere fiets of wielen te kopen. Voor elke route krijg je een badge. Wat dat betreft is het echt een game. Er zijn ook online trainingsprogramma’s, dus het is voor mij de perfecte combi tussen entertainment en serieus fietsen.

Door het succes van Zwift Zwift is van zelfstandig naamwoord een werkwoord geworden. Ik Zwift, Hij Zwift, Zij Zwiften.

Wat heb je nodig om te beginnen met Zwiften?

Je hebt een computer, smartphone, ipad, of apple TV nodig om Zwift software/app te installeren. Je hebt een indoortrainer of een apparaat (speedsensor/vermogensmeter) nodig die je kan verbinden met Zwift via Bluetooth of ANT+. De meeste laptops kunnen geen ANT+ ontvangen. Hiervoor moet je een aparte ANT+ USB dongle kopen.

Ik begin hieronder met de meest eenvoudige set-up.

Speed cadence

De goedkoopste manier om op Zwift te rijden is met een snelheidssensor op je achterwiel. Als je nog een een oude tacx hebt die werkt met weerstand op je achterwiel of een klassieke rollenbank, dan heeft deze geen Zwift connectie mogelijkheden. Door een speedsensor op de hub van je achterwiel te plaatsen kan je de rotaties van je achterwiel aan Zwift doorgegeven. Zwift maakt een inschatting van je snelheid en zal hierbij uitgaan van een lage weerstand. In deze set-up kan je geen wedstrijden rijden. De virtuele fiets beleving is minimaal.

Powermeter op crank of pedaal

Als je je fiets hebt voorzien van een vermogensmeter op crank of pedal dan kan je met diezelfde oude tacx of rollenbank realistischer op Zwift rijden. Zo ben ik zelf begonnen en het werkt uitstekend. Je hebt uiteraard niet de interactieve mogelijkheden. Vermogen is voor Zwift de belangrijkste indicator voor snelheid. Wil je wedstrijden rijden en in de uitslag komen, dan zal je ook je hartslag moeten doorgegeven. Powermeters meten ook de trapfrequentie en geven die door aan Zwift. Voordeel van deze set-up is dat je ook buiten met dezelfde vermogensmeter rijdt.

Direct drive power trainer

Bij powerrider.nl verkopen we een direct diver power trainer (de Thinkrider A1 power trainer). Bij een direct drive trainer komt de trainer in de plaats van het achterwiel. Dat fiets een stuk beter dan weerstand op de achterband. De power trainer heeft een ingebouwde vermogensmeter. De trainer geeft het vermogen via bluetooth of ANT+ door aan Zwift. Je ontvangt geen feedback over het parcours. Alles voelt dus hetzelfde (zelfde weerstand) en je zal zelf moeten opletten of het parcours omhoog of naar beneden gaat. Harder rijden = meer vermogen leveren = zwaarder schakelen. De A1 trainer meet geen trapfrequentie.

Direct drive smart trainer

Smart trainers (bijvoorbeeld de Thinkrider X5 Neo) zijn er vanaf ongeveer €600. Zij geven het vermogen en de trapfrequentie door aan Zwift. De andere kant op geeft Zwift aan de trainer door hoe hoog de weerstand moet zijn afhankelijk van de hellingsgraad in het parcours. De duurdere versies geven zelf de trillingen door van het wegdek. In het “settings” menu van Zwift kan je de trainer difficulty instellen. Dit is de mate waarin gereageerd wordt op veranderingen in stijging of daling. Ik hou meestal ~30% aan. Zet je de difficulty op maximaal dan is het net alsof je tegens een muur aan rijdt bij de beetje helling. De eerder genoemde power trainer reageert hetzelfde als een smart trainer met trainer difficulty “off”. De duurdere smarttrainers zoals de Tacx Neo 2T geven ook feedback over het wegdek. Je voelt dus de hobbeltjes.

Indoor fiets

In alle voorgaande opties moet je je fiets op de indoor trainer plaatsen. Uiteraard bestaan er ook complete indoor fietsen. Dan moet je niet denken aan de klassieke hometrainer, maar een echte indoor racer zoals het Nederlandse merk Truekinetix.

Sturen in Zwift

Als je gaat Zwiften kies je bij aanvang een route. Die route volg je daarna automatisch. Bij elk kruispunt kan je met een muisklik of met de companion app van de route afwijken. Ook hier staan de ontwikkelingen niet stil. Inmiddels is er de Elite’s Sterzo Smart Steering Plate. Die plaats je onder je voorwiel. Nu kan je echt sturen. Ik verwacht eigenlijk ook wel dat je op termijn kan sturen met de knopjes bovenop je Di-2 shifters.

Tegenwind in Zwift

Het lijkt mij duidelijk, van indoor fietsen ga te heel veel zweten. Je mist de rijwind. De meeste mensen hebben dan ook een ventilator aan staan. Die kan je overal kopen voor een paar tientjes.

Het waait trouwens nooit in de virtuele wereld. De wind komt nooit van opzij. Je rijdt dus niet in een waaier, maar wel in lijn voor drafting voordeel.

Take it to the next level met de Wahoo headwind. Deze ventilator blaast harder als je harder gaat in Zwift.