Geplaatst op

Zwift streamen hoe doe je dat?

Zwift streamen Hoe doe je dat?

Ik ben lid van de Dolfijn triathlon Amsterdam. Met mede atleten racen we regelmatig op Zwift. We doen met 4 teams mee met de race van World Tactical Racing Leagues Ltd. (WTRL). Maar 4 teams is natuurlijk niet de hele vereniging. Door te streamen kan de hele vereniging meekijken.

Zwift streamen hoe doe je dat?

Welk streaming platform kan je gebruiken?

De races van de Dolfijn Triathlon streamen we op Youtube. Een ander streaming platform dat populair is onder gamers is Twitch.

Welke software gebruikt je om te streamen?

Ik gebruik OBS. Dat is opensource en kan je gratis gebruiken.

Starten met Zwift streamen

Je hebt een account op YouTube en je hebt OBS geïnstalleerd. Ten eerste zal je die aan elkaar moeten koppelen zodat Youtube weet dat het signaal van de OBS software komt. Bij YouTube selecteer je linksboven “live gaan”.

Youtube

Je komt dan in Youtube studio en daar kan je een stream plannen of meteen live gaan. Klik op nu live gaan. Geen zorgen je bent nog niet live. Je komt dan in een scherm waar je de streaming key kan kopiëren.

Deze key zet je vervolgen in de OBS software onder “settings”. Nu is de configuratie gedaan. In de volgende stap gaan we selecteren wat we gaan streamen.

OBS

In OBS kan je “scenes” aanmaken. Klik op + linksonder en geef de scene een naam. In de net gemaakte scene kan je één of meerdere bronnen selecteren. Om Zwift te streamen selecteer je “venster capture”. Je kan ook een slideshow maken met afbeeldingen met een tweede bron met een achtergrond muziekje. Dat is leuk als intro voordat de stream start. Tot slot kan je met de slider het audio niveau selecteren. Standaard is dat de microfoon van je laptop. De audio van Zwift pikt ie ook op.

Nu moet je de Zwift app starten en venster capture goed instellen.

Met de rode lijnen kan je het formaat wijzigen van de capture en netjes positioneren.

Zwift streamen als toeschouwer of DS

Nu komt de truc. Het meest eenvoudig is als je zelf rijdt in Zwift en je eigen beeld in de stream zet. Ingewikkelder wordt het als je alleen toeschouwer bent. In Zwift wordt meestal gesproken over de DS Directeur Sportive. Dat is de rol van teamcoach tijdens de race. De DS moet natuurlijk ook zien wat er gebeurt in de race om te kunnen coachen.

Met de companion app kan je “fan view” selecteren. Je kan dus een rijder selecteren en zijn virtuele race observeren. Belangrijk hierbij is dat je in dezelfde virtuele wereld/race zit. Als de race een event is zal je je dus moeten aanmelden voor de race. Je kan gewoon bij de start stil blijven staan en in “fan view” de race bekijken en streamen. Het leuke is dat je ook verschillende camera posities kan selecteren in Zwift. Als je met de muis naar de onderkant van het scherm gaat komen er blauwe opties tevoorschijn. De knop met het nummer is de camera positie. Klik daarop en je krijgt een andere view. (front, back, side, aerial, etc).

Tot slot

  • Om de stream te starten klik je in OBS “stream starten”
  • Ga vervolgens naar je browser met YouTube studio open en klik rechts boven op live gaan.

Nu ken je de basis om Zwift te streamen. Probeer het een paar keer om er handig in te worden. Ik ben zelf ook nog volop in Beta modus.

Bekijk onze stream hieronder

https://www.youtube.com/watch?v=E4DDNMv3LsE&t=1997s